Deň s dvomi (naraz!) chorými malými deťmi si vyžaduje
potešiť aj mamu. Raz sa ma niekto spýtal, či stíham toľko piecť. A ja na
to, že to nie je o stíhaní, ale o potrebe. Že si ten čas musím nájsť,
ak nechcem vyhorieť. A vždy čosi nové - to je mojou srdcovkou. Chystať suroviny, miešať, ukladať do formy,
ktorú som si priniesla z keramických trhov a je tiež mojou radosťou,
koláč , ktorý v rúre rastie do vône a do krásy, chodiť si ho tam
obzerať a tešiť sa, akým prekvapením bude prvé sústo. Mimochodom, ďalším
mojím vysnívaným kúskom je niektorý z týchto francúzskych skvostov (poväčšine vyrábané
ručne, každý kus s podpisom remeselníka!).
Je to pre mňa relax, ventil a zvlášť v dňoch, keď plačú,
málo spia, mrnčia, nič im nie je dobré, obe naraz sa dožadujú mamy, jej náruče,
každé z nich ju chce mať pre seba, a myslia si, že obe sa do
nej nezmestia. Nie je to na smiech, ale mne tak v jednej chvíli naozaj
bolo: dve srdcervúco nariekajúce malé tvorčeky, obrastajúce mamu ako brečtany,
ako lístky a ružové kvety popínajúce sa okolo domu, jeho základov aj
fasády, rastúce vysoko, vysoko, do neba, k nebu.
V ten deň bola pre mňa cesta k lekárke spoločenskou
udalosťou. Ísť von, stretnúť ľudí. Alebo hoci len tú jednu lekárku, ktorá v ten
deň pri sebe nemala ani len svoju sestričku, no stretli sme tam aj pár
pacientov. Dážď vtedy nie pršal, ale lietal a ja som sa s nimi cestou
od lekárky ešte zastavila na trhu, vyskočila z auta a letela tiež,
kým sa zdal chlapček v pokojovom stave a možno by aj pár minút
vydržal s mojou maminou. Nakúpila som pár sladkých a sladkokyslých jabĺk
a obrovské množstvo fialového a zeleného hrozna. Ovocie pokvapkané
dažďom. Tak som si ho niesla, pokvapkané sviežosťou. Neviem sa ho dojesť, toho
zeleného. A teraz už k potešeniu:
Hroznové potešenie s mandľovou plnkou
Na cesto
200 g špaldovej polohrubej múky
štipka soli
150 g masla
30 g trstinového cukru
2 lyžičky postrúhanej citrónovej kôry
1 vajce
Na plnku
150 g mandlí
65 g trstinového cukru
2 vajcia
75 g masla
50 špaldovej polohrubej múky (lepšie by som urobila, keby
som ju dala všade hladkú)
300 g zeleného a fialového hrozna
Na dokončenie
1 lyžica rozpusteného masla
2 lyžice mletých mandlí
2 lyžice domáceho vanilkového cukru
Postup
1. Maslo necháme
zmäknúť pri izbovej teplote
2. Do misy pridáme citrónovú kôru, vajce a krátko premiešame
mixérom.
3. Na to preosejeme múku so soľou a cukrom. Vymiesime
cesto.
4. Hotové cesto vložíme do mikroténového vrecka a dáme do
chladu na 30 minút odpočívať (ja som nedala)
5. Rozmixujeme všetky suroviny na plnku. Umyjeme a odstopkujeme
hrozno a necháme vysušiť na utierku (ja som len zliala vodu).
6. Cestom vystelieme formu. Ja tú svoju keramickú radosť neraz
ani nepotieram tukom. Cesto do nej vložím rovno.
7. Na cesto vylejeme plnku.
8.Poukladáme hrozno, na povrchu ho posypeme mandľami a cukrom
a pokvapkáme maslom. Pečieme na 180 stupňoch asi 40 minút.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára