sobota 15. októbra 2016

Meninová tvarohovo-tekvicová torta

Tieto dni skúšame tekvicu na všetky možné spôsoby. V tejto sladkej podobe ju radíme do top dezertov, aké  kedy uzreli svetlo sveta v našej domácnosti. Tak teda:

Meninová tvarohovo-tekvicová torta

Suroviny:
300 g maslovej tekvice (alebo inej)
200 ml smotany na varenie a 150 ml šľahačkovej smotany
200 g špaldovej celozrnnej hladkej múky
1 čl kypriaceho prášku
2 čl kakaa
štipka soli
250 g masla
250 g trstinového cukru (dala som o dosť menej)
4 vajíčka
400 g tvarohu
2 čl škorice

Postup:
1. V hrnci za občasného miešania dusíme 300 g tekvice so smotanami približne 20 minút. Rozmixujeme na pyré. Necháme vychladnúť.
2. Medzitým zmiešame múku, kypriaci prášok, kakao a soľ.
3. Rozmixujeme si 100 masla, 100 g cukru (dala som menej) a jedno vajce až kým nebude cesto hladké.  Cesto prelejeme do tukom vymastenej formy (ja tú svoju milovanú keramickú nemastím vôbec). Potom dáme formu do chladu.
4. Predhrejeme rúru na 22O stupňov. Zmixujeme mäkké maslo, tvaroh, 150 g cukru (u mňa opäť menej) a škorice do krémovej konzistencie. Pomaly pridáme 3 vajcia. Z tekvice odoberieme 75 g a zvyšok pridáme do zmesi.
5. Zmes dáme do formy a pečieme 15 minút v predhriatej rúre. Znížime teplotu na 120 stupňov a necháme piecť 45 minút. Potom rúru vypneme a necháme v nej tortu chladnúť približne hodinu. Otvoríme dvierka a necháme chladnúť ďalších 15 minút.
6. Tekvicové pyré rozotrieme po celej torte. Ozdobíme čokoládou (horká čokoláda rozpustená v horúcej šľahačkovej smotane) a chladíme dlho, dlho. U nás to bolo na sviežom jesennom vzduchu na balkóne. A ako poriadni čokoholici sme si na tanieri ešte z čokolády pridali. Každý podľa miery svojho čokoholizmu. 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára